zondag 18 maart 2012

De Grutto is weer terug in de Alblasserwaard

Goedenavond allemaal,

Afgelopen weekend weereens een rondje gereden in de Alblasserwaard met mijn foto equipment en verrekijker in handbereik. Eigenlijk met maar 1 doel: de Grutto, die steltloper die zo mooi naar zijn eigen baltsroep is vernoemd. Na de overwintering van deze soort in de westelijke regionen van Afrika zijn ze weer teruggekeerd in ons landje voor het broedseizoen. Maar liefst 90% van de totale populatie aan Grutto's in Noordwest-Europa broedt binnen onze landgrenzen, Nederland Gruttoland dus!  In mijn ogen de mooiste weidevogel van Nederland, maar over smaak valt natuurlijk altijd te twisten, dus kievitfans, tureluurfanaten en scholekster idolaten: niet getreurd, het is en blijft de bescheiden mening van de auteur!

Buiten het feit dat het een zeer fraaie vogel is om te zien, heeft deze vogel nog een andere bijzondere eigenschap, het dieet wisselt namelijk naarmate ze van verblijfplaats wisselen. In Nederland verblijvend voeden deze steltlopers zich met regenwormen, insecten en de larven van de langpootmug (emelten), terwijl ze in de overwinterperiode overschakelen op een vrijwel vegetarisch dieet, waarbij veel rijst wordt gegeten op de afrikaanse rijstvelden.
Zaterdagmiddag vond ik aan de Geerweg al gauw een gruttostel dat wilde meewerken aan een photoshoot, zie hieronder de resultaten (klikken voor groter formaat):

Grutto - Limosa limosa ♂

Grutto - Limosa limosa ♂

Grutto - Limosa limosa ♂

Grutto - Limosa limosa ♀

Grutto - Limosa limosa ♀



















Hopelijk krabbelt de gruttopopulatie weer wat verder op. In 2000 bereikte de gruttostand een dieptepunt, waarbij de populatie van ongeveer 100.000 paren in 1990 was gehalveerd naar ongeveer 50.000 paren in 2000. De vogelbescherming ondernam actie door in 2003 een landelijke campagne te starten. Oorzaken van de sterke afname waren er genoeg: Het beheer van de reservaten was vooral gericht op andere bijzondere weidevogels, waarbij onvoldoende rekening werd gehouden met de Grutto. Bij de broedplaatsen in agrarische gebieden op veenweidegrond is het agrarisch beheer ook vaak een probleem voor de Grutto, denk hierbij aan het maaien, bemesten en drainage. Een derde probleem voor de Grutto zijn de verschillende natuurlijke vijanden, zoals katten, vossen, hermelijnen, meeuwen, buizerds en kraaien, die zich schuldig maken aan eier- en kuikenroof.

Maar ik ga weer switchen naar een iets positievere noot in dit blogbericht. Willen jullie meer weten over de status van de Grutto, kijk dan even op www.vogelbescherming.nl

De temperaturen buiten worden weer aangenamer, dus we kunnen weer zonder longontsteking op te lopen plat op de buik met de lens op de rijstzak in het gras voor de mooie  lage fotostandpunten. Zaterdagmiddag lag ik dus plat langs de Geerweg in de Alblasserwaard om dit gruttopaar vast te leggen (zie de eerste 3 foto's). 

Tot de volgende keer!

9 opmerkingen:

  1. Prachtige vogel de grutto. Mooi de beelden met het lage standpunt.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo John
    Ja de grutto is weer terug , wij hebben hem ook al gezien, maar steeds nog te ver weg. Jij hebt ze behoorlijk goed gefotografeerd.
    Groeten Bets

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie beelden John, met name de eerste 3.
    Je ziet ze nu steeds meer.

    Gr.
    Arné

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi gedaan! De geerweg is vlakbij, dus wie weet ga ik er zelfs ook eens een poging wagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie serie van een van de mooiste Weidevogels die we in ons land hebben.
    Prachtige foto's heb je er van gemaakt, compliment!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is ook een prachtige vogel. Ik heb hem helaas nog niet gezien, maar je serie hier is echt super. Prachtig van kleur, scherpte en compositie.

    Werkelijk een prachtserie.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie serie en ook een interessant verhaal erbij.

    Groet,

    Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi John
    Wat een mooie Grutto's heb je al Prachtig ,ja bij de Geerweg zitten er altijd wel hé
    Had je vanmiddag nog mooie Kikkers?
    Gr Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De grutto is ook mijn favoriete weidevogel, als ik begin maart het grutto-grutto-grutto weer hoor weet ik dat het lente wordt.
    Mooie foto's. vooral de eerste 3 vanwege het lage standpunt.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen