woensdag 6 november 2013

De Kleine zilverreiger als vervolg

Vandaag ben ik naar Zeeland geweest. In de kwelder had ik een mooie plek uitgezocht langs het water om onder een camouflagenetje te gaan liggen. Binnen 20 minuten werd ik getrakteerd op het bezoek van maar liefst 3 Kleine zilverreigers!
Na mijn vorige upload over de Grote zilverreiger, is het nu dus de beurt aan de Kleine zilverreiger. Erg leuk om zo de foto's bij elkaar te zien voor de verschillen. Typerend is hierbij de grootte van de vogel (Kleine zilverreiger 55/65 cm - Grote zilverreiger 85/100 cm) en de kleur van de snavel. De Kleine Zilverreiger heeft een donkere snavel, daar waar de kleur van de snavel van de Grote zilverreiger kenmerkend geel is. Bovendien heeft de Kleine zilverreiger enkele langere sierveren op het achterhoofd, deze heeft de Grote zilverreiger niet. Wat de verschillen betreft kan ook nog worden benoemd dat de Kleine zilverreiger gele voeten heeft (zie foto 6), terwijl de poten van de Grote zilverreiger in het geheel donker zijn. Bovendien heeft de Grote zilverreiger een slankere bouw in mijn ogen. Genoeg verschillen dus om deze soorten uit elkaar te houden! De kleine zilverreiger is een  mooie soort die zelden stilstaat tijdens het fourageren. Na een lange afwezigheid is de Kleine zilverreiger sinds 1999 weer als broedvogel actief in ons land. Het is een echte koloniebroeder die zijn nest bouwt in boomtoppen.

Hier de foto's:
Kleine zilverreiger - Egretta garzetta

Kleine zilverreiger - Egretta garzetta

Kleine zilverreiger - Egretta garzetta

Kleine zilverreiger - Egretta garzetta

Kleine zilverreiger - Egretta garzetta


Toen het ging regenen zocht ik al weer snel toevlucht tot mijn auto. Bij een rondje door het gebied kwam ik nabij akkerland tot mijn vreugde ook nog een redelijke groep patrijzen tegen. Ik schat dat het om ongeveer 8 vogels ging. Voordat de groep een voor een opvloog kwam er tot tweemaal toe een exemplaar kortstondig op de wacht staan buiten de vegetatie waar de rest zich had verstopt. De mooiste soort onder de fazantachtigen als je het aan mij vraagt!

Hier 2 foto's van de patrijs:

Patrijs - Perdix perdix

Patrijs - Perdix perdix