dinsdag 17 december 2013

Alblasserwaard foto's random!

Bloggenoten en mede- natuurliefhebbers,

Vandaag ben ik in mijn archief gedoken en wil op basis hiervan nog graag een paar plaatjes met jullie delen.
Het betreft een heel divers aanbod, van een vliegende ooievaar en een kievitsportret, tot aan een rennende grutto. Ben benieuwd wat jullie van deze achtergebleven platen vinden. Dus schroom niet om jullie kritieken te plaatsen.

Nu is het maar weer even afwachten tot een portie helder winterweer voor nieuwe fotoreeksen!

Ik durf nu nog geen voorspelling te doen of er dit jaar nog een blogbericht komt, dus voor ik het vergeet...

''Een zalig, maar eveneens ook bourgondisch smakelijk kerstmis en uiteraard een spetterend, knallend en bovenal gezond 2014 toegewenst. Ook dan wens ik mijn mede- fotografen weer veel spannende natuurmomenten toe! Dat die sluiterknop maar weer veel ingedrukt mag worden op de juiste momenten''.

Proost!

Till next time!
Staartmees - Aegithalos caudatus

Ooievaar - Ciconia ciconia

Grutto - Limosa limosa

Fuut - Podiceps nigricollis

Kievit - Vanellus vanellus

donderdag 12 december 2013

Zilverreigers in de Alblasserwaard

De soort wordt steeds algemener in onze waard in de wintermaanden. Een paar winters geleden zag je er af en toe is een, maar met name dit jaar zie je ze toch op verschillende plaatsen opduiken hier in de waard. Deze reiger stoorde zich niet aan mij terwijl ik mijn camera op het portier van mijn auto in aanslag had gebracht.

Grote zilverreiger - Ardea alba


Grote zilverreiger - Ardea alba
Grote zilverreiger - Ardea alba

maandag 2 december 2013

De sperweruil in Zwolle

Laat ik allereerst voorop stellen dat ik absoluut geen soortenjager ben. Ik ben zelden bereid om bij een zeldzame waarneming langer dan 1,5 uur in de auto te zitten om een soort bij te kunnen schrijven. Uilen hebben voor mij echter net dat beetje extra en geef zelfs ik toe aan de behoefte door de auto te starten en erop af te gaan! Zeker als het een soort betreft die nog maar 3 keer is gezien in ons land in de afgelopen 100 jaar. Maar het zorgt voor veel opwinding in Zwolle, dat is een ding dat zeker is! Zaterdag werden we 2 keer opgeschrikt door een knal achter ons. Er zijn op de marsweg gedurende de dag 2 ongelukken gebeurd, waarbij 1 ongeluk is opgepikt door de media, zie deze link voor een persbericht van Spits, via RTV Oost. En dat alles omdat automobilisten en motorrijders afgeleid raken door al die gedreven vogelaars langs de weg met die grote teletoeters. Dus niet alleen de vogelaars, maar ook de lokale hulpverleningsdiensten hadden het maar druk met de sperweruil (Surnia ulula).

Om een klein beetje de sfeer aan de lezers mee te geven die niet naar Zwolle zijn afgereisd heb ik hier een klein filmpje:


Gelukkig ben ik er telkens weer in geslaagd om een goede plek in te nemen tussen de menigte voor mijn foto's en hoefde ikzelf niet al te veel moeite te doen om mezelf te manoeuvreren. De mensen die telelenzen in hun bezit hadden met brandpuntsafstanden van 500 mm en meer namen logischerwijs al meer afstand van de vogel, waardoor de groep met kleinere lenzen tot redelijk dichtbij kon naderen. De vogel trok zich weinig van het circus aan.

Tot hier de randverschijnselen en de sfeerimpressies. Vanaf dit moment ga ik in dit bericht aandacht besteden aan de hoofdrolspeler. En wat voor één! Een prachtige soort, die sperweruil! De vogel heeft qua vlucht en lichaamsbouw, zoals de naam al doet vermoeden, veel weg van de sperwer. De sperweruil is een dagactieve uil die gewoon overdag jaagt. Normaliter is de vogel inheems in Noord-Amerika en de noordelijke regionen van Scandinavië en Rusland, waar hij broedt in de taiga bossen. De vogels voeden zich voornamelijk met lemmingen en andere kleine knaagdieren. De reden dat de sperweruil in Nederland is opgedoken weet niemand. Wellicht kan het iets te maken hebben met voedselschaarste in het gebied waar de vogel vandaan komt.

Bij deze de foto's die ik deze dag heb weten te maken:
Sperweruil - Surnia ulula

Sperweruil - Surnia ulula

Sperweruil - Surnia ulula


Sperweruil - Surnia ulula

Sperweruil - Surnia ulula

Sperweruil - Surnia ulula

Sperweruil - Surnia ulula
Sperweruil - Surnia ulula

Het was een geweldige ervaring om deze soort in levende lijve te aanschouwen. Voor mij persoonlijk een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Het was ook leuk Jo Hermans weer eens te zien (op het laatste moment wegduikend in het filmpje), die de moeite had genomen om vanuit het altijd gezellige Limburg naar Zwolle af te reizen om een glimp van de uil op te vangen. Ik vond de reis zeker de moeite waard, aangezien de kans zeer klein is dat ik deze soort nogmaals kan ontmoeten hier in Nederland, en dat geldt eigenlijk voor heel mijn generatie!

Tot de volgende keer.