zaterdag 13 augustus 2016

Blogbericht 4 Tanzania reis - Op bezoek bij de Masai en de reis naar onze eerste verblijfplaats in de Serengeti

Vandaag stond een bezoek aan een Masai dorp nabij Lake Manyara op de planning in de ochtenduren. We waren allen zeer benieuwd naar de Masai leefwijze en wat we allemaal te zien zouden krijgen en te weten zouden komen.
Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen. Ons reisgezelschap werd opgesplitst en we werden uitgenodigd in de huisjes. We kregen hier een prachtig verhaal te horen. De Masai is een trots nomadisch volk dat haar manier van leven door de eeuwen heen in essentie nooit gewijzigd heeft. De mannen trekken rond met het vee en de vrouwen bouwen de huizen en zorgen voor de kinderen, Ze leven nauw in contact met de natuur. Al hun medicijnen zijn uit de natuur afkomstig. Zo gebruiken de Masai de wortelen van de acacia boom als medicijn tegen malaria en is het vee van de Masai van levensbelang voor het volk. Ze drinken het bloed van het vee, eten het vlees en koeienhuiden worden gebruikt voor het maken van waterflessen.
Na de mooie ontvangst lieten de Masai zien hoe ze vuur maken. Met behulp van een houten malletje en een stokje wordt stro en gedroogd ezelstront ontbrandt. De ezels worden gebruikt als lastdier door de Masai, vooral om water te vervoeren.

Ook zagen we hoe peuters en kinderen tot zeven jaar les kregen in een openlucht schooltje, dat eigenlijk niet meer voorstelde dan enkele met leem opgetrokken muurtjes. We werden ontvangen door de juf en de kinderen lieten horen dat ze in het Engels en in het Swahili tot tien konden tellen. Er werd uitgelegd dat de Masai hun kinderen zelf onderwijzen tot hun zevende jaar, daarna gaan ze naar school.

Uiteraard ontbrak een voorstelling van de Masai met traditionele dans en zang niet. Toen de voorstelling enkele minuten had geduurd werden we tot ieders verbazing zelf ook in Masai kledij gehuld en moesten we meedansen. Lisette genoot met volle teugen van de dans en glimlachte van oor tot oor. Maar laat er geen misverstand over bestaan, ik genoot er ook van hoor! Ik ging er ook helemaal in op en deed mijn uiterste best om hoger te springen dan de Masai. Voor ik het door had stond ineens vrijwel onze gehele groep mee te dansen!

Na een kleine twee uur lang te gast te zijn geweest in het Masai dorp wezen Seif en Jackson ons erop dat het tijd was om onze reis richting de Serengeti voort te zetten. Serengeti betekent in de Masai-taal ''eindeloze vlakte''' en is misschien wel het bekendste Nationaal Park van Afrika.

Leptoptilos crumenifer - marabu stork - maraboe
Op onze lunchplek nabij het Ngorongoro reserve, een gebied waar we onze safaridagen zouden gaan afsluiten over een aantal dagen, landde een nieuwsgierige gast die op zoek was naar kliekjes die de safari groepen op het veld misschien achter zouden laten. Het was een maraboe, een imposante grote 'ooievaar achtige'. Ik ben er nog steeds niet over uit of het nu een mooie of lelijke vogel is. Laten we het er maar op houden dat de vogel mooi is van lelijkheid! Na het nuttigen van onze lunch en het schieten van een aantal foto's van rondvliegende zwarte wouwen en onze ''lelijke'' bezoeker, konden we onze weg vervolgen richting de ingang van de Serengeti!

agama agama - red-headed rock agama - kolonistenagame
Ongeveer twee uur later kwamen we aan bij de ingang van het Serengeti National Park. Seif en Jackson regelden hier nog een aantal formaliteiten omtrent de vergunningen die voor het betreden van de Serengeti vereist zijn. Dit bood ons de kans om het leven rondom een vijvertje te observern. Ik maakte daar de bovenstaande foto.

Een half uur later konden we eindelijk het park in! Het duurde niet lang voor Jackson en Seif de eerste leeuwen hadden gespot! Geweldig! Ze lagen te luieren. Gelukkig besloot ee n van de leeuwinnen haar hoofd even op te tillen zodat ik een plaatje kon schieten.

Het was een genot om door de eindeloze vlakten te rijden richting onze eerste verblijfplaats midden in de Serengeti, het Tortilis camp.
We zagen van alles onderweg. We waren net weg bij de leeuwen en ik scandeerde alweer:''hyena''. Een hyena liep rond te dwalen en was de omgeving aan het verkennen. Geweldige kans om naast de leeuwinnen, nu ook de hyena voor het eerst te kunnen fotograferen!

De vlakten werden gedomineerd door de grantgazelles en thomsongazelles. We zagen ook andere gazellen, zoals coke's hartebeest en topi. Ook waren de eerste koritrappen en secretarisvogels een feit!

Nanger granti - grant's gazelle - grantgazelle

Eudorcas thomsonii - thomson's gazelle - thomsongazelle
De thomsongazelle is misschien wel het taaiste dier van Afrika. Op begraasde gebieden, die door andere dieren al lang en breed zijn verlaten door een gebrek aan voedsel, weet de thomsongazelle te overleven.

Ardeotis kori - kori bustard - koritrap
Met een lengte van 1.20 meter en een potentieel aan gewicht tot negentien kilo is de koritrap de zwaarste vliegende vogel ter wereld. Een prachtige soort die hoog op mijn wenslijstje stond.

Panthera leo - lion - leeuw

Crocuta crocuta - spotted hyena - gevlekte hyena

Crocuta crocuta - spotted hyena - gevlekte hyena

Damaliscus korrigum - topi

Damaliscus korrigum - topi
Alcelaphus buselaphus cokii - coke's hartebeest - coke's hartenbeest

Alcelaphus buselaphus cokii - coke's hartebeest - coke's hartenbeest

Crocuta crocuta - spotted hyena - gevlekte hyena

Crocuta crocuta - spotted hyena - gevlekte hyena
We leerden van Jackson dat de hyena de meest meedogenloze is onder de roofdieren. Daar waar de grote katten hun prooi eerst verstikken, worden de prooien van de hyena levend opgegeten.

Toen het al donker werd en er eigenlijk te weinig licht was om nog te fotograferen zagen we nog een aantal prachtige dieren voordat we ons kamp bereikten. Zo zagen we de eerste mannetjesleeuw en reed onze gids Seif bijna een gevlekte hyena aan die aan het rondrennen was met een jonge thomsongazelle in zijn bek en een andere hyena in zien kielzog die in de buit wilde delen! Ook maakten we een stop bij een boom waar een schitterend paar verreaux' oehoes in zat!

Toen we aangekomen waren bij het tortilis kamp was iedereen in opperbeste stemming! Als dit het resultaat was aan waarnemingen bij een rit naar het Tortilis kamp, wat had de rest van ons verblijf in de Serengeti dan wel niet te bieden?

''To be continued''.

4 opmerkingen:

  1. Hoi John.

    Dit is echt genieten van de prachtige foto's.
    Super mooi wat je allemaal laat zien.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi John,
    Jullie hebben het daar wel getroffen met een kijkje in het leven van de Masai. Wij hebben iets soortgelijks meegemaakt bij de Samburu, een met de Masai vergelijkbare bevolkingsgroep, in Kenia. Indrukwekkend en buitengewoon leerzaam. Qua dierenleven zat het duidelijk mee. Je hebt geweldige beelden kunnen maken, mooier dan ik toentertijd met mijn compactcamera. Alle diersoorten hebben wij toen ook gezien, dus je begrijpt dat de herinneringen weer helemaal boven komen. Ik vind het prachtig dat je deze beelden hier laat zien.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  3. jullie dansen had ik ook wel willen zien :-)
    prachtige foto's van heel mooie dieren, ja zelfs de maraboe mag er zijn op zijn manier :-)
    de leeuw in het struikgewas, machtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow, wat een foto's weer. Niet te geloven dat jullie daar middenin zaten!!
    De Maraboe is niet zo'n knapperd idd, maar wel interessant ;-) Die Koritrap is ook wel een apart beest, hem in het echt tegen natuurlijk onvergetelijk. zeer fraaie foto! Die leeuwin lekker ff met de kop omhoog. Het is prachtig zoals ze daar liggen in de dorre vegetatie. Niet normaal ook die foto's van de gevlekte hyena's. en tot slot de foto's van de gazellen zijn in een woord schitterend! Ik wil graag foto 11 terugzien op de omslag van de volgende ROOTS-agenda ;-))
    Lucky you!!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen